Memiş Kütükçü – OSB’lere Pozitif Ayrımcılık Uygulanmalı

OSB’lere pozitif ayrımcılık uygulanmalı diyen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükçü bu konuda çok haklı. OSB’lerin sayısının artırılması kadar niteliklerinin de yükseltilmesine odaklandıklarını belirten Memiş Kütükcü, OSB’leri yerli ve yabancı yatırımcılar açısından daha cazip merkezler haline getirebilmek için OSB’lere güçlü pozitif ayrımcılıkların getirilmesinin gerektiğine dikkat çekti. Kütükcü, OSB sanayicilerine tanınan muafiyet ve istisnaların genişletilmesi ile belirlenen hedeflere ulaşılabileceğinin altını çizdi.

Memiş Kütükçü – OSB’lere Pozitif Ayrımcılık Uygulanmalı

Türkiye, organize sanayi bölgesi ile ilk olarak 1961 yılında tanıştı. 1961’de Dünya Bankası’ndan alınan krediyle Türkiye’de ilk defa Bursa’da hayat bulan OSB Projesi, aradan geçen 55 yılda yurdun dört bir yanına yayılarak Türkiye’nin en başarılı olduğu üretim projelerinden birisi haline geldi. Öyle ki bugün itibarıyla Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin sayısı 325’e, OSB’lerde üretim yapan firma sayısı 50 bine, istihdam sayısı da 1.7 milyon kişiye ulaştı. Türkiye’de sanayide istihdam edilenlerin yüzde 34’ü OSB’lerde çalışıyor.

Memiş Kütükçü - OSB’lere pozitif ayrımcılık uygulanmalı
Memiş Kütükçü – OSB’lere pozitif ayrımcılık uygulanmalı

Sanayinin Anadolu’da yayılmasına da öncülük eden OSB’leri yedi bölgede dört iklimde görmek mümkün artık. 325 OSB’nin yüzde 27’si Marmara Bölgesi’nde, yüzde 20’si İç Anadolu Bölgesi’nde, yüzde 16’sı Karadeniz Bölgesi’nde, yüzde 13’ü Ege Bölgesi’nde, yüzde 8’i Akdeniz’de, yüzde 14’ü ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.

Yine bu 325 OSB’nin yüzde 74’ü işletme aşamasında, yani üretim yapılıyor. Hedefimiz; planlama, kamulaştırma ve altyapı inşaatı aşamasındaki OSB’leri de üretime açarak, faal OSB oranını yüzde 100’e ulaştırmak. Bu hedefi de, bu ülkeye inanan sanayicilerimizle, girişimcilerimizle ve ilgili bakanlığın desteğiyle yakalayacağız.

70 yeni OSB ile 1 milyon yeni istihdam hedefi:

Öte yandan Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine ulaşabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 yılına kadar 70 yeni OSB, 1 milyon yeni istihdam hedefini de destekliyoruz. Biz geçmişte bunu başarmış, 1996 ila 2000 yılları arasındaki beş yılda 70 organize sanayi bölgesini açmış bir ülkeyiz. Öte yandan OSB’lerin sayısının artırılması kadar, niteliklerinin de artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bu hedeflere ulaşmak; üretim yapımızı, sanayi tesislerimizi ve OSB’leri güçlendirmekle ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşturmakla mümkün olacaktır.

OSB’leri yerli ve yabancı yatırımcılar açısından daha cazip merkezler haline getirebilmek için OSB’lere güçlü pozitif ayrımcılıklar getirilmeli ve OSB sanayicilerine tanınan muafiyet ve istisnalar genişletilmeli. OSB katılımcısı sanayiciler emlak vergisinden muaf tutulmalı, ilan ve reklam adı altında ödediği tabela vergisi hızla kaldırılmalı. OSB müdürlükleri tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının harçlarını, yine o sanayiciye hizmet veren bölge müdürlüğü tahsil etmeli. Ayrıca kamulaştırmadaki yetki sorununun da bir an önce çözülmesi gerekiyor.

OSB tecrübelerimizi dünyaya ihraç ediyoruz.

Gelinen noktada, Türkiye’nin OSB Projesi’nde elde ettiği başarı, sınırlarımızı aştı. Bugün itibarıyla OSB tecrübesini ihraç eder hale geldik. OSB’ler, global arenada çok sayıda ülke tarafından model alınıyor ve başarılı organize sanayi bölgelerimize işbirliği teklifleri geliyor. OSB’lerin ve çatı kuruluşu olan OSBÜK’ün sorunlarının çözümünde ilgili bakanlıkla ve tüm kurumlarla birlikte, istişare ile yürüttüğümüz çalışmalara devam edeceğiz. Unutmamalıyız ki; OSB’leri ne kadar desteklersek, Türkiye’yi de o kadar nitelikli, etkin bir yatırım ve üretim üssüne dönüştürebiliriz.

Etiket : Memiş Kütükçü

Bunlarla da İlgilenebilirsiniz